menu_

Czarnowiejska 25
33-100 Tarnów

Projekt kliniki

 

 

„Asahicho Clinic” / hkl studio / Japonia / Chiba / Projekt kliniki

Przygotowaliśmy, mamy nadzieję, coś wartego Waszej uwagi. Budynek kliniki w Japonia, w miejscowości Chiba, został zaprojektowany, na bardzo małej powierzchni parceli. Coś, co wydaje się nam wadą i niedogodnością, architekci z biura „hkl studio” uczynili atutem. Problematyka i zagadnienia dotyczące takiego pojęcia, jak służba zdrowia, wymagają od projektantów i ich zespołów, ogromnej wiedzy z zakresu, również psychologii. Temat to, złożony i często trudny. Aby maksymalnie wykorzystać możliwości działki, obiekt ma kształt litery „L”. Forma zewnętrzna, jest silnie rozczłonkowana, co umożliwia wprowadzenie dużej ilości światła dziennego. A liczne zagłębienia w elewacji, dają wrażenie zacierania granicy, pomiędzy środowiskiem zewnętrznym i wewnętrznym. Dzięki temu zabiegowi, stworzone zostały przestrzenie, dające pacjentom możliwość, wyciszenia się i wybrania swojego ulubionego miejsca. Parter budynku, obejmuje pomieszczenia do badań klinicznych i opieki ambulatoryjnej, dostosowane do potrzeb osób starszych i niepełnosprawnych. Piętro, przeznaczone zostało na potrzeby pracowników, wraz z pomieszczeniami służbowymi. Kształt obiektu przywołuje pamięci formę domu i sprawia wrażenie, formy wykonanej z papieru. Wejście i front budynku posiadają mniejsze gabaryty, w stosunku do pozostałej części budynku, aby swą skalą nie przytłoczyć odwiedzających. Szczególnie zachęcamy Was do zapoznania się, z tym projektem. Link z dużą ilością dokumentujących fotografii tutaj.

Więcej naszych artykułów o architekturze światowej w dziale sztuka / fotografia.

Projektowanie szpitali, projektowanie klinik, projekt wnętrz szpitalnych, projekt poczekalni, projekt oddziału szpitalnego, projekt gabinetu lekarskiego, wnętrze gabinetu lekarskiego, wnętrze szpitala, wnętrze kliniki, wystrój szpitala, wystrój kliniki, Projekt kliniki

Fot. Magdalena Stano

Projekt kliniki

„Asahicho Clinic”