menu_

Czarnowiejska 25
33-100 Tarnów

Plac zabaw

 

 

Play Landscape be-MINE / Carve + OMGEVING / Plac zabaw

 

Architektura przemysłowa, czy tzw. industrialna jest dokumentacją rozwoju technologicznego człowieka i całego społeczeństwa. Ekspansja terenu przeznaczonego pod rozwój danej gałęzi przemysłu, polega na interwencji w naturalny krajobraz danej przestrzeni. Możemy łatwo określić z jaką gałęzią przemysłu mamy do czynienia na podstawie panoramy miast, gdyż elementy infrastruktury i charakterystyczne detale na stałe wpisały się w ich specyfikę.
Czynnikami, bardzo ingerującymi w krajobraz przestrzenny, są zwłaszcza kopalnie. W trakcie wieloletniej eksploatacji złóż, może nastąpić w szczególności deformacja terenu i degradacja środowiska, skażenie gleby, wód i atmosfery.
Natura, długo nie może uporać się, z niektórymi skutkami działalności człowieka. Skażone środowisko i gleba, przez wiele lat tworzą ugór poprzemysłowy.

Projektowanie wnętrz Tarnów Kraków / Plac zabaw    

Projekt, który dziś Wam nieco przybliżymy, to plac zabaw dla dzieci i miejsce rozwoju kulturalnego. W mieście Beringen Stad Beringen, we flamandzkiej prowincji Belgii, Limburgia, w latach 1901-1989, miało miejsce niezwykle intensywne wydobycie węgla.
Zespół projektowy Carve + OMGEVING w 2016 roku, przystąpił do międzynarodowego konkursu, w którym zdobył pierwszą nagrodę. Miał on na celu rewitalizację miasta. Będący pozostałością po eksploatacji górniczej 60 – metrowy nasyp, został przekształcony w imponujących rozmiarów plac gier i zabaw dla dzieci. A kompleks po dawnych budynkach kopalni, przebudowano tak, aby mógł pełnić funkcje związane z kulturą i sztuką.
Projekt be-MINE,czerpie inspirację z tradycji i przeszłości. Dziedzictwo przemysłowe, historia mieszkańców mocno identyfikujących się z tym miejscem i tożsamość społeczna, miała ogromny wpływ na finalny efekt rewitalizacji.
Wyjątkowo celnie zastosowano czarną nawierzchnię z węgla oraz sieć podziemnych korytarzy i instalacji przestrzennych.

Architektura wnętrz Tarnów

Mimo ogromnych gabarytów nasypu, który jest punktem orientacyjnym i widokowym, nie zapomniano o głównym założeniu, zadbano o podkreślenie skali dziecka. Plac zabaw, składa się z trzech części, poziomów trudności wzrastających w miarę wchodzenia wyżej. Osią i kręgosłupem są podświetlone schody pozwalające dotrzeć na każde z pięter. Sposób zagospodarowania przestrzeni zaprojektowany przez zespół Antea i przemyślana forma urządzeń sprzyjają przyswajaniu przez dzieci umiejętności motorycznych oraz stymulują do współpracy z rówieśnikami.
Projekt został doceniony i nagrodzony w konkursach: MIPIM Awards 2017 w kategorii ‚Best Urban Regeneration Project’ oraz Landezine LILA 2017 Public Choice Awards w kategorii ‚Office’.
Wyjątkowo polecamy Waszej uwadze, te niezwykle interesujące założenie. Doskonałe zdjęcia pod linkiem, który umieściliśmy tutaj.

Więcej naszych artykułów o architekturze światowej w dziale sztuka / fotografia.

Miłego dnia!

 

Fot.M&M

 

 

Plac zabaw

Be – Mine