menu_

Czarnowiejska 25
33-100 Tarnów

Toaleta publiczna

Toaleta publiczna / Invisible Studio / National Arboretum / Gloucestershire / Anglia 

Dzisiejszy wpis, potraktujemy nieco przekornie. Nie zawsze, musimy być przecież przewidywalni, prawda? Każdy element przestrzeni publicznej, powinien być dobrze zaprojektowany. Zarówno pod względem, jakości architektury, jak i funkcjonalności, ale czasami są takie chwile, że najważniejsze, iż coś, po prostu jest.
Projekt toalety publicznej Invisible Studio, na terenie obszaru leśnego, budzi zainteresowanie. Zbudowana jest ona przez wolontariuszy, z materiałów pochodzących z recyklingu, znalezionych w lesie, czy podarowanych przez okolicznych mieszkańców. Oprócz naturalnych elementów, jak drewno, wykorzystano przede wszystkim, przedmioty zaśmiecające przestrzeń lasu. Bryła obiektu, wkomponowana została w zbocze stoku. Czarną powierzchnię ścian, tworzą płyty z włókna cementowego, konstrukcja zaś wykonana jest z płyt wiórowych. Głównym akcentem kolorystycznym są drzwi, które dzięki płaszczyźnie z czerwonego poliwęglanu, wręcz nierealnie świecą.
Do tej maleńkiej i bardzo prostej w bryle toalety, o powierzchni zaledwie 2 mkw, prowadzi kładka. Invisible Studio, zastosowało podobny pomysł i schemat, do budowy obiektów w lesie National Arboretum w Gloucestershire, w Anglii. Budynki, zostały wykonane przy użyciu materiałów naturalnych, powstałych z odpadów po wycinkach konserwacyjnych lasów.
Link z dokumentacją fotograficzną obiektu tutaj.

Więcej naszych artykułów o architekturze światowej w dziale sztuka / fotografia.

dekorowanie wnętrz Kraków, dekorowanie wnętrz Gorlice, dekorowanie wnętrz Nowy Sącz, projektowanie wnętrz Jasło, projektowanie wnętrz Tarnów projektowanie wnętrz Kraków, projektowanie wnętrz Gorlice,

Fot. Magdalena Stano

Toaleta publiczna

Toaleta publiczna