fbpx
menu_

Czarnowiejska 25
33-100 Tarnów

Nexus 8

.

.

Maria Jose Marcos, MAGICARCH

/ NEXUS8 Traumatology Clinic, Murcja / 2019

.

.

.

W Murcji, stolicy regionu w południowo-wschodniej Hiszpanii, nazywanej SADEM EUROPY, głównie ze względu na uprawy cytrusów, winorośli, warzyw i kwiatów, powstał w 2019 roku projekt Kliniki Traumatologii

i Fizjoterapii. [1]

 

Jest to wyjątkowa, wielowymiarowa przestrzeń oparta w swej istocie na nauce i technologii. Projekt ten zachwyca kompleksowością oraz umiejętnie zastosowaną wiedzą z zakresu termodynamiki, architektury metabolicznej oraz projektowania chromatycznego. Jego zadaniem jest spełniać różnorodne potrzeby zarówno pacjentów, jak i personelu medycznego. [2]

Autorem tego niezwykle oryginalnego i niekonwencjonalnego projektu

jest Maria Jose Marcos z pracowni Magicarch. [3]

 

Wnętrze zaprojektowano w oparciu o strukturę hormonalną człowieka, gdzie główny nacisk położono na względy akustyczne, temperaturowe oraz atmosferę. Wyposażenie oraz urządzenia rehabilitacyjne stanowią integralne uzupełnienie tej przestrzeni, doskonale komponując się z pozostałymi założeniami projektu. Kluczowa tutaj jest również rola światła, które różni się intensywnością, nasyceniem i kierunkiem w danym pomieszczeniu, wpływając tym samym na samopoczucie pacjentów. [4]

 

Ta organizacja przestrzenna w stylu Kubricka łączy środowiskowy oraz zrównoważony zespół wnętrz dzięki konwekcji powietrza. Jest to kluczowy czynnik przyczyniający się do lepszych warunków klimatycznych, który prowadzi do oszczędności energetycznych i ekonomicznych, bez potrzeby dodatkowych zasobów, z myślą o bardziej zrównoważonej przyszłości”[5]

 

Wejście, recepcja oraz poczekalnia stanowią główny trzon obiektu.

To wysoka, dobrze wentylowana oraz oświetlona przestrzeń dzięki przeszkleniom. Jest to strefa ogólnodostępna, gdzie pacjent jest ubrany.

W pozostałych pomieszczeniach kliniki, gdzie pacjent jest nagi lub posiada lekki strój do ćwiczeń, sufity są znacznie niższe co pozwala na utrzymanie wyższej temperatury.

 

Sala rehabilitacyjna we wschodniej części otrzymała kolorystykę

w odcieniach różu i pomarańczu, które pomagają zwiększyć pacjentom poziom melatoniny, dzięki czemu zmniejszają się dolegliwości bólowe.

Z kolei odcienie błękitu zastosowane w gabinecie lekarskim w zachodniej części budynku, zwiększają poziom kortyzolu, który poprawia koncentrację podczas operacji. [6]

 

Pozostałe artykuły z serii ARCHITEKTURA ŚWIATOWA znajdą Państwo jak zawsze w PORTFOLIO.

 

 

[1] www.wikipedia.org, „Murcja”

[2],[4],[5] www.archdaily.com, „Nexus8-traumatology-clinic-estudio-de-arquitectura-magicarch”
[3] www.magicarch.es

[6] www.cosentino.com, „Nexus8”

 

ZDJĘCIA PROJEKTU:

Jonatan BernaDavid Frutos, www.archdaily.com,